LaBlog

Discord’a Alternatif

09.10.2024

TeamSpeak 3 Linux Server Kurulumu

Debian veya Debian tabanlı geliştirilmiş Linux işletim sistemlerinde kolay kurulumu aşağıda ki gibidir. Ubuntunun veya Debian linux işletim sisteminin güncel versiyonlarında aşağıdaki kurulum adımlarını uygulayabilirsiniz. Kuruluma başlamadan önce linux işletim sistemimizin paket deposunu güncelleyelim ve varsa güncelleştirilmesi gereken uygulamalar bunlarıda gerçekleştirelim.

apt-get update && apt-get upgrade

1. Yeni Sistem Kullanıcısı Oluşturma

adduser --disabled-login teamspeak
Discord’a Alternatif

Yukarıdaki terminal ekranında gördüğünüz üzere Kişisel kullanıcı bilgilerini girmemizi isteyecek ve doğrulamamızı isteyecek ancak biz bu tüm alanları boş bırakabiliriz. Bu işlem tamamlandıktan sonra; Yeni oluşturduğumuz ''teamspeak'' adlı kullanıcının dizinine ulaşalım.

cd /home/teamspeak

2. TeamSpeak 3 Server indirme

www.teamspeak.com/en/downloads/#server adresinden aşağıdaki resimde gördüğünüz bölümden uygun versiyonun Linkini kopyalayıp, linux işletim sistemi üzerinden wget aracı yardımıyla direk indirme işlemini gerçekleştirebiliriz. wget files.teamspeak-services.com/releases/server/3.13.7/teamspeak3-server_linux_amd64-3.13.7.tar.bz2 İndirme tamamlandıktan sonra; tar xvf teamspeak3-server_linux_amd64-3.1.2.tar.bz2 Bu komutla sıkıştırılmış dosyayı dizine çıkartıyoruz ve çıkartılan herşeyi ; cd teamspeak3-server_linux_amd64 && mv * /home/teamspeak && cd .. && rm -rf teamspeak3-server_linux_amd64-3.1.2.tar.bz2 bu komut ile daha önce oluşturduğumuz ''teamspeak'' kullanıcısının dizinine taşıyor ve açtığımız sıkıştırılmış dosyayı da siliyoruz.

Discord’a Alternatif
Discord’a Alternatif

Son olarak dizinimizi ''ls'' komutu ile kontrol ediyoruz ve herşey doğru yapıldıysa yukarıdaki terminal görüntüsünde ki gibi olması gerekiyor dizinimizin içeriği.

3. TeamSpeak 3 lisans anlaşması

TeamSpeak 3 server lisans anlaşmasını kabul etmek zorundayız. Bunu yapabilmemin en kolay yolu aşağıdaki kod betiğini çalıştırmak.

touch /home/teamspeak/.ts3server_license_accepted

Sonuç olarak; dizin içerisinde ''.ts3server_license_accepted'' adında boş bir dosya oluşacaktır.

4. Boot üzerinde TeamSpeak 3 Server Başlatmak

TeamSpeak 3 Server ayarlarını yapmaya başlayabiliriz. ''/lib/systemd/system'' dizininde teamspeak.service adlı bir dosya oluşturmamız gerekmektedir.

sudo nano /lib/systemd/system/teamspeak.service

Bu dosyanın içerisine aşağıdaki bilgileri kopyalayıp yapıştırıyoruz.

[Unit]
Description=TeamSpeak 3 Server
After=network.target
[Service]
WorkingDirectory=/home/teamspeak/
User=teamspeak
Group=teamspeak
Type=forking
ExecStart=/home/teamspeak/ts3server_startscript.sh start inifile=ts3server.ini
ExecStop=/home/teamspeak/ts3server_startscript.sh stop
PIDFile=/home/teamspeak/ts3server.pid
RestartSec=15
Restart=always
[Install]
WantedBy=multi-user.target

Daha sonra CTRL+X tuş kombinasyonu ile bu dosyadan çıkış yaparken ''Kaydet'' diyip çıkış yapıyoruz. Sonrasında aşağıda ki iki kod betiğini kullanarak, sunucu yeniden başlatıldığı durumda TeamSpeak 3 Server'ında otomatik olarak çalıştırılmasını sağlamış olacağız.

systemctl enable teamspeak.service


systemctl start teamspeak.service

Sisteme bu servisin aktif olarak eklendiğinden emin olmak için ;

systemctl | grep teamspeak.service
Discord’a Alternatif

Herşey doğru bir şekilde ayarlandıysa yukarıdaki terminalde gibi bir sonuç göreceksiniz. Benzer bir şekilde '' service teamspeak status'' komutunu kullanarak da terminalizden aşağıdaki gibi bir çıktı alarak, TeamSpeak 3 Server'ın durumunu kontrol edebilrsiniz.

Discord’a Alternatif

5. Privileged Key Oluşturma

TeamSpeak 3 Server başarılı bir şekilde çalıştığına göre, en önemli parçayıda tamamlayabiliriz. Bu ayrıcalıklı anahtar(privileged key) sunucuya ilk defa bağlanırken bize lazım olacak ! Bu anahtarı görüntüleyebilmek için aşağıda ki kod betiğini çalıştırıyoruz.

cat /home/teamspeak/logs/ts3server_*
Discord’a Alternatif

6. TeamSpeak 3 Server'a Bağlanmak

Discord’a Alternatif

TeamSpeak 3 Client uygulamasına yukarıdaki resimde göreceğiniz üzere kurmuş olduğumuz sunucumuzun IP adresini veya bağladıysak domain adresini yazıp, NickName belirleyip giriş yapıyoruz. Giriş dedikten sonra yukarıda oluşturmuş olduğumuz Privileged Key'imizi girmemizi isteyecektir.

Discord’a Alternatif

Privileged Key'imizi de girdikten sonra kurmuş olduğumuz TeamSpeak 3 Server'ımıza başarılı bir şekilde bağlanmış bulunmaktayız.

Discord Türkiye Erişimi Kapatıldı !

Discord uygulasına Türkiye'den erişim 09.10.2024 tarihi itibari ile kısıtlanmıştır. Bunun sonucu olarak, daha çok oyun oynayan kişilerin alternatif çözüm arayışına TeamSpeak sunucusu çözüm olmaktadır.